Buğday gerek çorbalarda, gerek keşkeklerde, gerekse aşurede çokça tercih edilen bir üründür. Haliyle her çeşitte de farklı bir pişirme süresi uygulanır.
Buğday Çorbada Ne Kadar Süre Pişirilmelidir?
Çorba için kullanılan buğdayın, haşlanma sürecine çok dikkat edilmelidir. Çorbaya konulan buğdayın minimum pişme süresi 15 ila 20 dakika arasında olmalıdır. Ne çok fazla ne de çok az pişmelidir. Yapılacak olan yemek çeşidine göre mutlaka gözlenerek yapılmalıdır. Aksi takdirde çiğ kalabilir veya daha çok pişerek lapa gibi olabilir.
Buğday Aşurede Ne Kadar Süre Pişirilmelidir?
Aşurelik buğdayda ise süre biraz daha uzamaktadır. Aşure için buğdayın mutlaka en az 40-45 dakika pişmesi gerekmektedir. Bu durum ocağın yanma şekline bağlı olarak 50 dakikaya da çıkabilir. Aşurede buğdayın biraz daha yumuşak olması için, daha fazla haşlanmaktadır.
Buğday Salata İçin Ne Kadar Süre Pişirilmelidir?
Buğdayın çoğu zaman pişme süresi, fazla değişmemektedir. Salata için ise, buğdayın pişme süresi 30 ila 35 dakika arası değişmektedir.
Buğday Pişirilme Süresindeki Püf Noktalar Nelerdir?
Buğdayın pişme süresi tencereden tencereye değişiklik gösterebilir. Yani bir düdüklü tencere ile normal bir tencerenin pişme süresi tabi ki aynı değildir. Örnek verilmesi gerekirse düdüklü tencerede buğday 20 dakikada pişiyorsa, normal tencerede bu durum 40 ila 45 dakika arası olarak değişebilir. Bir diğer buğdayın pişme süresini etkileyen durum ise, ocağın yanma şeklidir. Ocağın kısık ya da tamamen açık yanması buğdayın pişme süresini etkiler. Tabi ki buda yapılacak olan yemeğe bağlıdır. Ayrıca buğdayın akşamdan suya ıslatılıp, ıslatılmadığı da, buğdayın pişme süresini etkileyen bir durumdur. Çünkü akşamdan ıslatılan buğdaylar suyu çektiği için yumuşayarak, haliyle daha çabuk sürede pişmektedir.
Yorumlar
Yorum Gönder