Patlıcanın en sevilen hallerinden biri olan karnıyarık, hazırlaması ve pişmesi oldukça vakit alan ağır yemeklerden biridir. Patlıcanların öncesinde çizilerek kızartılması ve kıymalı iç harcın hazırlandıktan sonra, patlıcanlarla buluşup fırına sürülmesi yaklaşık 20 dakikalık bir ön hazırlık süreci gerektirmektedir. Fırında yaklaşık 20 dakika pişirilmesi uygun olan karnıyarık, isteğe göre ağzı kapalı bir şekilde içindeki suyunu çekene kadar da pişirilmektedir. Ancak 20 dakikalık süre, karnıyarığın pişmesi için yeterli olan süredir.
Karnıyarığın Pişme Süresi
Karnıyarık pişirmek için genellikle fırın tercih edilse de, isteğe göre tencerede de pişebilmektedir. Ancak fırında yavaş yavaş pişerken tüm malzemelerin lezzetinin birbirine karışması ile oldukça lezzetli bir karnıyarık ortaya çıkmaktadır. Karnıyarığın ön hazırlık aşamasından sonra fırın tepsisine dizilen karnıyarıkların güzelce pişmesi için tepsinin kenarından yaklaşık 1 bardağı su dökmek gerekir. Kullanılacak suyu isteğe göre salça ve baharatlarla çeşitlendirmek mümkündür. Özel günlerde ve davet yemeklerinde en çok tercih edilen şık bir seçeneklerden olmasından dolayı, karnıyarık pişirme süresini iyi bilmek gerekir. Karnıyarığın pişme süresi kadar bir o kadar da öncesinde hazırlık gerektiren bir yemek olmasından dolayı, karnıyarık yemeğini geniş bir vakitte yapmak gerekir.
Karnıyarık Pişirmenin Püf Noktaları
Patlıcanla yapılan her yemeğin oldukça lezzetli olmasının yanı sıra, karnıyarığın yerini hiçbir lezzetin doldurması mümkün değildir. Bu sebeple evinde sık sık karnıyarık yapanların da bildiği gibi, fırında karnıyarık 20 dakikada pişmektedir. 20 dakikadan daha uzun süre karnıyarıkları fırında tutmak üzerinin yanmasına ve patlıcanların sertleşmesine neden olur. Eğer kıymasının daha yumuşak pişmesi isteniyorsa, tepsinin üzeri kapakla ya da folyo ile kapatılarak 10 dakika daha pişirilebilir. İç harcı ve patlıcanı ile son derece keyif veren bir lezzet olmasından dolayı, karnıyarık mevsiminde kızartılarak derin dondurucu da saklanabilmektedir.
Yorumlar
Yorum Gönder