Kurban bayramı sonrasında en alışık olunan lezzetlerden biri olan kavurma, bazı incelikleri ile yapıldığında lokum gibi bir yumuşaklığa ulaşmaktadır. Et yemeklerinde eti bazı hatalara maruz bırakmak etin sertleşmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle kavurma keyfinin yumuşak bir lezzette sürmesi için mutlaka pişirme süresinde ve nasıl pişirilmesi gerektiğini iyi bilmek gerekir. Kavurma pişirme süresi uzun olan ancak lezzetinden dolayı yaklaşık 10 dakikada bitebilen bir et yemeğidir. Bu doğrultuda kavurmanın yumuşak, tabiri caizse lokum gibi olması için, yaklaşık 1 buçuk saat süre kavrulması gerekir. Etin ilk tencereye konması sırasında tavadaki yağın kızgın olması ve etin suyunu bırakmaması için oldukça gerekli bir uygulamadır. Ayrıca kavurmanın lezzetli olması için etin biraz yağlı olması ve kendi yağında pişmesine olanak tanımak gerekir.
Kavurmanın Pişme Süresi
Tavada ya da tencerede kavrulan etin lezzeti diğer pişirme tekniklerinde bulmak zordur. Yavaş yavaş piştiğinde lezzetini iyice alan kavurma eti, ana yemek olarak son derece lezzetli bir seçenektir. Kavurmanın ilk etapta yüksek ateşte sonrasında ise kısık ateşte pişirilmesi etin daha yumuşak pişmesi için önerilen tekniklerden biridir. Diğer yandan baharat ve tuzun kavurmanın ocaktan indirilme aşamasında atılması da etin sertleşmesini önleyecek öneriler arasındadır.
Kavurma Pişirmenin Püf Noktaları
Lezzetli kavurma pişirmenin en önemli püf noktası uzun süre pişirmede saklı olsa da, etin marine edilmiş olması ya da bir gün dinlendirilmiş olması da, eti lezzeti kılan detaylar arasındadır. Ayrıca kavurmanın pişme süresinde tercih edilen etin özelliği de büyük önem taşıyor. Dana eti ile yapılan kavurma daha hızlı pişerken, kuzu eti daha uzun sürede yumuşak pişmektedir. Kavurmayı daha lezzetlendirmek içinde soğan ve biber eklenerek de daha leziz bir kavurma yapılabilir.
Yorumlar
Yorum Gönder