Kurabiye yapımı çok basit olmasına rağmen pişirme süresi çok önemlidir. Kurabiyenin ağızda dağılan ya da tam çıtır çıtır veya yumuşak olması tamamen fırında pişirilme süresine bağlı olarak gelişir. Bu yüzden pişirme süresi çok önemli bir yer tutmaktadır.
Kurabiye Fırında Kaç Dakikada Pişer?
Bir kurabiyenin ısıtılmış fırına konulduğundan itibaren olan pişme süresi, 180 derecede 25 ila 30 dakika arasında, 200 ila 220 derecede ise 15-20 dakika arası değişmektedir. Fakat bu her kurabiyede aynı olmayabilir. Örnek verilmek gerekirse eğer, elmalı kurabiyenin yumuşak olması ya da gevrek kurabiyenin çıtır çıtır olması gibi değişik istekler için, haliyle pişme süresinde de değişiklik olacaktır. Bir kurabiyenin yumuşak olması isteniyorsa derecesi azaltılarak, süresi uzatılmalıdır. Fakat çıtır çıtır bir kurabiye isteniyorsa da tam tersi yapılarak, derecenin arttırılması, sürenin kısaltılması en iyi çözüm olacaktır. Ayrıca yapılacak olan tarifte, pişirme süresi ve derecesi yazıyorsa eğer, her şeyden önce tarifteki bilgiler dikkate alınmalıdır. Pişirme süresi dolduğu takdirde, fırın açılarak kurabiyenin alt kısmına bakılmalıdır. Kurabiye altının pişmesi ile kurabiyede tamamen pişmiş demektir.
Kurabiye Yapılması Konusunda Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
Kurabiye pişirmek için atılması gereken ilk adım fırının önceden ısıtılmış olmasıdır. Sebebi ise, fırın önceden ısıtılmadığı takdirde, kurabiye tepsisi konulursa eğer, ilk önce kurabiyelerin kenar tarafları pişiyor ve iç taraflarının pişmesine fırsat kalmadan kenarlar yanıyor. Hâl böyle olunca mutlaka çıkarılması gerekiyor ve buda kurabiyenin çiğ kalmasına sebep oluyor. Ayrıca ağızda dağılan o meşhur kurabiyeyi yapmak için sadece birkaç şeye dikkat etmek yeterli. Öncelikle fazla konulan un tamamen sert bir kurabiye elde edilmesini sağlar, bu yüzden unun ölçüsüne dikkat edilmelidir. Son olarak ise malzemelerin yapılacakken dolaptan çıkarılmaması olmalıdır. En azından 3- 4 saat önce çıkarılan malzemelerin, oda sıcaklığında olması şarttır.
Yorumlar
Yorum Gönder