Şerbetli tatlıların en önemli uğraşlarından biri olan şerbetinin hazırlanması, son derece özen ve beceri gerektiren bir konudur. Şerbetin kıvamında kaynatılmış olması, hazırlanan tatlının daha da lezzetli olmasını sağlar. Bu nedenle şerbet kaynatırken şeker ve suyun ölçülü olarak kaynatılması gerekir. Diğer yandan şerbetin kıvamını ayarlamak için kaç dakika kaynatılacağı da, mutfakta acemi olan bayanların akıllarına takılan noktalardan biridir. Genellikle şerbet kıvamına göz kararı karar veren bayanlar için bu süre önemli olmasa da, şerbetin kıvamına ulaşıp ulaşmadığını anlamakta güçlük çeken bayanlar için bu süre önemlidir. Şerbet yapılan tatlının özelliğine göre farklı kıvamlarda kaynatılsa da ideal bir şerbet kıvamı için ortalama 30 dakika kaynatmak yeterlidir. İsteğe göre şerbetin kıvamı ne kadar koyu olması isteniyorsa bu süre kontrollü bir şekilde uzatılabilir.
Şerbetin Pişme Süresi
Şerbetli tatlıların gözdesi olan baklava şerbet kaynatma noktasında en fazla özen isteyen tatlılardan biridir. Özenle incecik açılan baklava hamuruna layık bir şerbet kaynatmakta baklava ustalarının uzman oldukları konulardan biridir. Bu nedenle uzmanından şerbet kaynatma süresini öğrenme imkânı olmayanların, 30 dakika kaynatarak şerbetin istenilen kıvamda olması sağlanabilir.
Şerbet Kaynatmanın Püf Noktaları
Şerbetli tatlıların birkaç gün sonra kristalleşme ihtimallerinden dolayı, uzun süre dayanıklı bir şerbetli tatlı yapabilmek için, şerbet kaynatmanın püf noktalarını iyi bilmek gerekir. Öncelikle şerbetin olmazsa olmazlarından biri olan birkaç damla limon suyu, tatlı şerbetinin kristalleşmeden uzun süre taze kalmasını sağlar. Tatlıya şerbetin dökülmeden öncede sıcaklıklarının doğru ayarlanması gerekir. İkisinden birinin ılık olması şerbetli tatlının hamur olmadan şerbetlenmesini ve soğumasını sağlar. Süre tutmadan şerbetin olup olmadığını anlamak içinde, bir kâseye bir kaşık şerbetten alarak kaşıkla yukardan aşağıya bırakıldığında yoğun bir kıvam almaya başlamışsa, şerbet olmuş demektir.
Yorumlar
Yorum Gönder