Balık, protein tüketimimizde önemli bir yer tutan üründür. Fakat balık yemek sadece açlığın giderilmesinden ibaret bir durum değildir. Aynı zamanda göze ve damağa hitap etmelidir. İyi bir balık yemeği yapabilmek için yiyeceğiniz balığı çok iyi tanımanız gerekmektedir. Balığın özelliğine göre hangi tarz bir balık yemeği yapacağınıza karar vermelisiniz. Her balığın her tür yemeğinin yapılmayacağını bilmek, doğru bir balık yapmanın temel noktasıdır. Bu durumda hem göze ve hem de damaklara hitap etmiş olursunuz.
Yağlı Balıklar
Bu balık türleri soğuk suda yetişen balıklar olduklarından diğer sularda yetişen balıklara göre daha yağlı olurlar. Ülkemizde, Karadeniz’de yetişen tüm balıklar diğer denizlerimizdeki balıklara nazaran çok daha yağlıdırlar. Hamsi bunların başında gelir. Hatta Karadeniz’de yetişen istavrit ile Ege’de yetişen istavrit farklı lezzettedirler. Çünkü yağ oranları ve dolayısı ile aroması farklıdır. Bu balıklardan en iyi sonucu elde etmek istiyorsanız ızgarasını, mangalını ya da buğulamasını yapmalısınız. Asla yağda kızartmasını yapmamalısınız. Çünkü yağda, patates kızartır gibi kızartılan bu balıkların kendileri de fazlaca yağlı olduklarından, kullandığınız yağ ile balığın kendi yağı karışacağından lezzet farkı oluşacaktır. Esasen balık patates gibi bol yağda kızartılmamalıdır. Bu yanlış bir uygulamadır ve neredeyse tüm restoranlarda bu yanlış yapılmaktadır. Eğer ızgara ve fırında balık yemeyecekseniz, balık tava istediğiniz zaman size bol yağda kızartılmış (patates gibi) balık getirirler. Balık tava istediğinizi söyleseniz de size tavada yapıldığını söyleyeceklerdir. Aslında tavadan maksat, balığın sadece tavada pişirilmesi ( kızartılması ) değil, tavaya az yağ koymak suretiyle balığın tavaya temas etmesi ve tavanın sıcaklığı ile pişmesidir.
Eğer evinizde kendiniz tava yapacaksanız asla çok yağ koymayın. Yağı hafifçe gezdirin yeter. Çünkü tavanın amacı balığın tavaya temas etmesi ile kızartılması demektir ki bu da bambaşka bir katar. Zaten balık yağlı olduğundan ve kendi yağını salacağından fazla yağ koymanıza gerek yoktur. Özellikle yağlı balığı tavada yapacaksanız çok az oranda tavaya yağ koymalısınız. Eğer restoranda balık yemeyi tercih ederseniz ve tavada balık yiyecekseniz mutlaka garsona bu bilgiyi veriniz. Çünkü tavada balık yapmalarına rağmen, yağda kızartır gibi bol yağ koyuyorlar ve balık “tava balık” olmak yerine “yağda” balık olmuş oluyor. En önemli ayrıntı balığın etinin tavaya temas etmesidir ki, zaten bu nedenle de adı tavada balıktır. Ya da balık tavadır.
Az Yağlı Balıklar
Bu balıklar daha çok tavası ve buğulaması olan balıklardır. Sıcak ve ılık sulara ait balık olduklarından yağ oranları azdır. Tavada, fırında ya da buğulama yapacağınız zaman biraz daha fazla yağ kullanabilirsiniz. Başka malzemelerle lezzetlendirmeye müsait balıklardır. Eğer mutlaka bol yağda kızartacaksanız bu balıkları tercih ediniz. Çünkü az yağlı olduklarından daha az evinizi kokutacaktır ve kızartmak için kullandığınız yağ ile kendi yağı daha az karışacaktır. Bu tür balıklar ızgaraya müsait değildir. Hele hele hem yağsız hem de küçük balık ise asla ızgaraya müsait değildir. Çünkü yağsız balık ızgarada kuruyacaktır. Küçük balık ise zaten et oranı az olduğundan ve yağı da az olduğundan beklediğiniz lezzet ve sonucunu alamazsınız. Eğer tercihiniz büyük balık ise ve fırında yapacaksanız ekstra olarak balığın türüne göre zeytinyağı ya da tereyağı ile lezzetlendirebilirsiniz. Böylece yağsız balığı bir anlamda yağlandırmış ve lezzet katmış olursunuz.
Bunun dışında her türlü yapıma uygun balıklar vardır. Burada amaç aldığınız balığın nasıl olduğunu yani aldığınız balığı tanımaktan geçiyor. Balık yemekten ziyade balık yapmak azıcık balıkları tanımakla başlar.
Yağlı Balıklar
Bu balık türleri soğuk suda yetişen balıklar olduklarından diğer sularda yetişen balıklara göre daha yağlı olurlar. Ülkemizde, Karadeniz’de yetişen tüm balıklar diğer denizlerimizdeki balıklara nazaran çok daha yağlıdırlar. Hamsi bunların başında gelir. Hatta Karadeniz’de yetişen istavrit ile Ege’de yetişen istavrit farklı lezzettedirler. Çünkü yağ oranları ve dolayısı ile aroması farklıdır. Bu balıklardan en iyi sonucu elde etmek istiyorsanız ızgarasını, mangalını ya da buğulamasını yapmalısınız. Asla yağda kızartmasını yapmamalısınız. Çünkü yağda, patates kızartır gibi kızartılan bu balıkların kendileri de fazlaca yağlı olduklarından, kullandığınız yağ ile balığın kendi yağı karışacağından lezzet farkı oluşacaktır. Esasen balık patates gibi bol yağda kızartılmamalıdır. Bu yanlış bir uygulamadır ve neredeyse tüm restoranlarda bu yanlış yapılmaktadır. Eğer ızgara ve fırında balık yemeyecekseniz, balık tava istediğiniz zaman size bol yağda kızartılmış (patates gibi) balık getirirler. Balık tava istediğinizi söyleseniz de size tavada yapıldığını söyleyeceklerdir. Aslında tavadan maksat, balığın sadece tavada pişirilmesi ( kızartılması ) değil, tavaya az yağ koymak suretiyle balığın tavaya temas etmesi ve tavanın sıcaklığı ile pişmesidir.
Eğer evinizde kendiniz tava yapacaksanız asla çok yağ koymayın. Yağı hafifçe gezdirin yeter. Çünkü tavanın amacı balığın tavaya temas etmesi ile kızartılması demektir ki bu da bambaşka bir katar. Zaten balık yağlı olduğundan ve kendi yağını salacağından fazla yağ koymanıza gerek yoktur. Özellikle yağlı balığı tavada yapacaksanız çok az oranda tavaya yağ koymalısınız. Eğer restoranda balık yemeyi tercih ederseniz ve tavada balık yiyecekseniz mutlaka garsona bu bilgiyi veriniz. Çünkü tavada balık yapmalarına rağmen, yağda kızartır gibi bol yağ koyuyorlar ve balık “tava balık” olmak yerine “yağda” balık olmuş oluyor. En önemli ayrıntı balığın etinin tavaya temas etmesidir ki, zaten bu nedenle de adı tavada balıktır. Ya da balık tavadır.
Az Yağlı Balıklar
Bu balıklar daha çok tavası ve buğulaması olan balıklardır. Sıcak ve ılık sulara ait balık olduklarından yağ oranları azdır. Tavada, fırında ya da buğulama yapacağınız zaman biraz daha fazla yağ kullanabilirsiniz. Başka malzemelerle lezzetlendirmeye müsait balıklardır. Eğer mutlaka bol yağda kızartacaksanız bu balıkları tercih ediniz. Çünkü az yağlı olduklarından daha az evinizi kokutacaktır ve kızartmak için kullandığınız yağ ile kendi yağı daha az karışacaktır. Bu tür balıklar ızgaraya müsait değildir. Hele hele hem yağsız hem de küçük balık ise asla ızgaraya müsait değildir. Çünkü yağsız balık ızgarada kuruyacaktır. Küçük balık ise zaten et oranı az olduğundan ve yağı da az olduğundan beklediğiniz lezzet ve sonucunu alamazsınız. Eğer tercihiniz büyük balık ise ve fırında yapacaksanız ekstra olarak balığın türüne göre zeytinyağı ya da tereyağı ile lezzetlendirebilirsiniz. Böylece yağsız balığı bir anlamda yağlandırmış ve lezzet katmış olursunuz.
Bunun dışında her türlü yapıma uygun balıklar vardır. Burada amaç aldığınız balığın nasıl olduğunu yani aldığınız balığı tanımaktan geçiyor. Balık yemekten ziyade balık yapmak azıcık balıkları tanımakla başlar.
Yorumlar
Yorum Gönder