Tavuk birçok yemek tarifinde görebileceğimiz ve lezzeti ile birçok yemeğin lezzetli olmasını sağlayan besinlerden biridir. Birçok şekilde pişirilebilen tavuk, yumuşak ve tel tel olması istenilen durumlarda haşlanmaktadır. Tavuk haşlandıktan sonra, tavuk suyunun da oldukça faydalı ve lezzetli olmasından dolayı, yemeklere lezzet katması açıcından su yerine tavuk suyu kullanma imkânı sunmaktadır. Bütün olarak haşlanabildiği gibi parçalanarak da haşlanabilen tavuk için, düdüklüde 40 dakika haşlamak yeterlidir. Bol suda haşlandığı için yanma ya da dibinin tutması gibi olasılıkların olmamasından dolayı, tavuk haşlamak herkesin rahatlıkla yapabileceği işlerden biridir. Önemli olan tavuğun yumuşak pişmesi olduğu için, haşlama süresi su miktarına göre daha da uzatılabilir.
Tavuk Haşlama Süresi
Tavuğun kendi yağını ve lezzetini suyuna bırakması ve yumuşak bir şekilde haşlanması için, yeterince haşlamak gerekir. Düdüklüde en güzel şekilde haşlanan tavuk, aynı zamanda yağda kızartmaya göre daha sağlıklıdır. Eğer tavuk normal tencerede haşlanacaksa 40 dakikalık süreyi 1 saate çıkarmak gerekir. Marketlerde satılan tavukların pişme süreleri kısa olsa da, köylerde yetişen ve organik olarak nitelenen tavukların pişme süreleri saatleri bulabilir. Bu nedenle tavuğun ne özellikte olduğu da haşlanma süresini etkileyecek faktörler arasındadır.
Tavuk Haşlamanın Püf Noktaları
Tavuk haşlamak, tavuğu tencereye koyup üzerine de su dökülüp tencere ya da düdüklüde pişirilecek şeklinde tarif edilse de, tavuk haşlamanın da kendine özgü bazı püf noktaları vardır. Öncelikle haşlama sonrasında elde edilen tavuk suyunun çeşitli yemeklerde değerlendirmek için çıkan suyun berrak ve temiz olması gerekir. Bunun içinde haşlanmadan önce tavuğun bol su altında yıkanması ve bir kez ön sudan geçirilmesi gerekir. Böylelikle haşlanan tavuk daha lezzetli olurken, oldukça yararlı olan tavuk suyu da çorba ve yemeklerde değerlendirilebilir.
Yorumlar
Yorum Gönder