Kalsiyumun vücudumuzdaki rolü çok büyüktür. Kalsiyum kemiklerimiz, dişlerimiz ve tırnaklarımız için adeta bir yapı malzemesidir.
Ayrıca kalsiyum kaslar (aynı zamanda, kalp kası), gözler, sinir sisteminin normal çalışması için çok önemlidir.
Çocukların, hamile ve çocuk emziren kadınların ve yaşlıların bu minerale oldukça fazla ihtiyacı var. Bu grup insanlara genellikle doktorlar tarafından belli oranlarda kalsiyum takviyeleri belirleniyor.
Kalsiyumun eksikliği çocuklarda raşitizme, yaşlı insanlarda ise osteoporoza (kemiklerde kalsiyumun azalması sonucunda kemiklerin kırılgan olması) neden olur. Hamile ve çocuk emziren kadınlarda ise kalsiyumun eksikliği hem kendilerinin, hem de çocukların vücudu için zararlıdır.
Geçmişte anneannelerimiz çocuklarına yumurta kabuklarını vererek hastalıklardan koruyorlardı.
Sıradan tavuk yumurtası kabuğunda bulunan kalsiyum en modern kalsiyum ilaçlarında olan kalsiyuma göre vücut tarafından daha kolay benimsenir. Kalsiyuma ek olarak yumurta kabuğunun içeriğinde demir, çinko, fosfor, bakır vb. çok önemli elementler bulunmaktadır. Genellikle yumurta kabuğunun kimyasal bileşimi insanın dişlerinin, kemiklerinin ve tırnaklarının kimyasal içeriğine benziyor.
Çocuklarda raşitizm ve anemi durumunda başlıca tedavi ye paralel olarak verilen yumurta kabuğu çok iyi yardımcı olur.
Büyüklerde kabızlık, diş eti kanaması, sinirlilik, tırnakların kırılgan olması ve çabuk kırılması, tartar, osteoporoz sırasında ve bu hastalıklardan korunmak için yumurta kabuğu başarıyla kullanılabilir.
Fakat yumurta kabuğunun doğru kullanılması gerekir. Öncelikle yumurta taze olmalı, köy yumurtası kullanılmalıdır.
Yumurta akan suyun altında iyi yıkanmalı ve 5 dakika süresince. Daha sonra yumurta soyulur, kabuğun içerisinde bulunan ince perde dışarı atılıyor ve yumurta kabuğu havanda toz haline getiriliyor. Kahve öğüten makinelerin kullanılması tavsiye edilmez çünkü bu durumda yumurta kabuğunda bulunan yararlı maddeler kısmen kaybolur.
Bu şekilde hazırlanmış toz kuru serin yerde cam kavanozlarda tutulmalıdır. Yılda 2-3 kez olmak üzere tozu çocuğa (veya büyüğe) belli oranlarda (2-3 hafta içinde) vermek önerilir. Toz bıçağın ucu ile alınır, üzerine 1-2 damla limon suyu ilave edilir (üzerine limon sıkılır) ve çocuğa verilir.
Tabii ki, tüm diğer doğal araçlar gibi, yumurta kabuğu da yalnızca temel tedaviye ek olarak ve sadece doktora danıştıktan sonra kullanılabilir.
Yorumlar
Yorum Gönder