Öksürüğe iyi gelen çayların bir listesine sizler için yer veriyoruz. Siz de evinizdeki malzemeleri kullanarak kolaylıkla çay hazırlayabilir ve bu sorununuzdan kurtulabilirsiniz.
Öksürüğe iyi gelen çaylar nelerdir?
Arpa çayı:
Arpa çayı antibakteriyel özellikleri ile soğuk algınlığı ve boğaz ağrısına iyi gelir. Öksürüğe birebirdir. Çayı hazırlamak için 1 litre suya 4 çay kaşığı kavrulmuş arpa çekirdeğini öğütüp ekleyin. 2-3 dakika kaynattıktan sonra demlemeye bırakın. 10-15 dakika demledikten sonra süzüp için. Balla ve limonla tatlandırabilirsiniz.
Ebegümeci çayı:
Öksürük kesici olarak ebegümeci çayını içebilir veya buğusunu içinize çekebilirsiniz. Çay ayrıca boğaz kuruluğuna da iyi gelir. 1 bardak sıcak suya 2 kaşık ebegümeci koyun ve demlenmesini bekleyin. 10 dakika sonra süzüp limonla tatlandırarak içebilirsiniz.
Erik çayı:
Erik kurusu ile çay hazırlayabilir ve öksürüğe karşı içebilirsiniz. Bunun için erik kurusunu kaynatın ve elde ettiğiniz suyu süzüp bal ve limonla tatlandırarak için.
Ihlamur çayı:
Soğuk algınlığı ve öksürük denildiğinde şüphesiz ilk akla gelen bitkilerden biri ıhlamurdur. Eski dönemlerden günümüze kadar nezle, grip, soğuk algınlığı ve benzer sorunlarda ıhlamurun çayı yapılıp içilir. Çayı hazırlamak için 1 bardak sıcak suya 1 çay kaşığı ıhlamur konulur ve 10 dakika kadar demlenir. Daha sonra süzülüp içilir.
Isırgan çayı:
Isırgan otunun çayı da öksürük kesici özelliklerinden dolayı kullanılabilir. Bu şifalı bitki ayrıca soğuk algınlığına iyi gelir ve saman nezlesinde yardımcı olur. Isırgan otundan 1 çay kaşığı alınır ve 1 bardak sıcak suya konularak demlenir. 10 dakika beklettikten sonra süzülür ve isteğe göre bal ya da limonla tatlandırılarak içilir.
Kantaron çayı:
Sarı kantaronun çayı veya haricen uygulanan yağı öksürüğe iyi gelmektedir. Bu çay ayrıca göğüs ağrıları ve baş ağrılarını da hafifletir. Çayı hazırlamak için 1 bardak sıcak suya 2 çay kaşığı sarı kantaron otu konulur ve 10 dakika demlenir. Daha sonra süzülüp içilir.
Kekik çayı:
Kekik çayı veya yağı öksürükte kullanılan şifalı bitki ekstrelerindendir. Yağı haricen sürülür. Kekiğin çayı antiseptiktir, boğaz ağrısına ve soğuk algınlığına iyi gelir. Bir demlik sıcak suya bir yemek kaşığı kuru kekik eklenir ve demlemeye bırakılır. 10-15 dakika demleyip süzülür ve içilir.
Keten tohumu çayı:
Şifalı bitki keten tohumu da öksürük sorununda kurtarıcı olarak karşımıza çıkıyor. Etkisinden yararlanmak için keten tohumu çay gibi demlenir ve süzülüp limonla tatlandırılarak içilir.
Kuşburnu çayı:
Doğal bir antioksidan olan kuşburnu öksürük kesici özelliğe sahip olan şifalı bitkilerdendir. Etkisinden yararlanmak için bir avuç kuşburnu sıcak suya atılır ve 5 dakika kadar kaynatılır. Daha sonra ateşten alınıp 10 dakika dinlendirilir. Limon ve balla tatlandırılarak içilir.
Nane çayı:
Öksürüğe karşı haricen nane yağı sürülebilir veya çayı hazırlanarak içilebilir. Nane çayı ayrıca boğaz kuruluğuna iyi gelir ve soğuk algınlığının çabuk geçmesine yardımcı olur. Bir demlik kaynamış suya 2 çay kaşığı nane konulur ve 10-15 dakika demlenir. Süzdükten sonra limon eklenerek içilir.
Papatya çayı:
Papatya çayı boğaz ağrısını alır, öksürüğü hafifletir. Yarım litre suya 2 yemek kaşığı papatya eklenir ve 5 dakika demlenir. Daha sonra süzülür. Bal ve limon ile tatlandırılıp içilir.
Rezene çayı:
Rezene çayı da öksürük kesici olarak içilen çaylardan biridir. Rezene iltihap ve enfeksiyonlara karşı savaşan şifalı bir bitkidir. Çayını hazırlamak için rezene tohumları dövülür, kaynamış suda 10 dakika demlenir. Daha sonra süzülür ve limonla tatlandırılıp içilir.
Yorumlar
Yorum Gönder